Verduurzamen van het menu in Gelderland

Verduurzamen van het menu in Gelderland

Bij VMS besteden we per maand duizenden euro’s aan voeding voor bewoners en aan koffie, thee en koekjes voor medewerkers en bezoek. Hiervan is ongeveer 10% voor fruit en groenten en  voor brood. Veel voeding en producten die over de datum zijn verdwijnen helaas in de vuilnisbak. Dat zijn niet alleen euro’s die we ook aan iets anders hadden kunnen besteden, maar het produceren van voedsel kost energie, water en stoot CO2 uit. Dit jaar staat binnen onze organisatie duurzaamheid centraal. En als je écht aandacht wilt besteden aan duurzaamheid, moet je verduurzamen. En dát, is een werkwoord.  Medio juni startten we een nieuw project dat ons moet helpen het menu te verduurzamen, beter in te kopen, afval te reduceren en door middel van communicatie te zorgen dat deze werkwijze ook duurzaam in onze organisatie wordt ingebed. Dat we bijvoorbeeld niet meer ‘af en toe’ iets vegetarisch eten en mensen blijven vragen ‘waar is het vlees?’, maar dat het niet meer opvalt dat er een plantaardige eiwitbron op het menu staat. En dat we daarnaast onze afvalberg flink verkleinen. Het project heet Greendish en we doen dit samen met de Provincie Gelderland.